Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

A. Mamontovo ir J. Vaitkutės instaliacija „Electric Diva“

2023-05-22

|Pasikartojantis renginys (Žiūrėti visus)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 2023-05-31

Atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas ir menininkė Jolita Vaitkutė Energetikos ir technikos muziejuje sukūrė naujausią savo instaliaciją, „Electric Diva“. Tai – jau ketvirtasis bendras A. Mamontovo ir J. Vaitkutės kūrinys.

Instaliacija skirta iš Lietuvos kilusios pirmojo elektroninės muzikos instrumento teremino virtuozės Claros Rockmore talentui pagerbti. Kūrinys apjungia muzikantės portretą – iškelta ranka ji groja tereminu – ir interaktyvų technikos istorijos pristatymą. Energetikos ir technikos muziejus instaliacijai pasirinktas kaip vieta, konceptualiai atspindinti kūrinio dvasią.

Instaliacijos iniciatorius – muzikantas A. Mamontovas, instaliacijos vizualinę dalį kūrė menininkė J. Vaitkutė. Šiam kūriniui autoriai pasirinko išraišką, leidžiančią ne tik stebėti instaliaciją, bet ir į ją įeiti bei savo kūnu išgauti teremino garsus.

Vilniuje gimusi C. Rockmore (1911–1998) – litvakų kilmės elektroninės muzikos atlikėja, išgarsėjusi visame pasaulyje kaip teremino virtuozė. Būdama penkerių Clara, ypatingai gabi smuikininkė, buvo priimta į Sankt Peterburgo konservatoriją. Iki pat šios dienos C. Rockmore išliko jauniausia šios institucijos mokine.

Bėgdama nuo Spalio revoliucijos padarinių 1921 m. Clara su šeima išvyko į JAV, kur vėliau prasidėjo jos elektroninės muzikos kūrėjos karjera. Dėl paauglystėje kilusių sveikatos problemų muzikantei teko atsisakyti smuiko, tačiau tai paskatino Clarą atrasti 1919 m. išrastą pirmąjį elektroninį muzikos instrumentą – tereminą.

Absoliuti klausa ir klasikinės muzikos pagrindai suteikė Clarai pranašumo prieš daugelį kitų to laikmečio teremino atlikėjų. Ji artimai bendravo su teremino išradėju Leonu Tereminu, pastebėjusi keletą pirmojo teremino trūkūmų prisidėjo prie šio išradimo tobulinimo. C. Rockmore iki šiol žinoma visame pasaulyje kaip pirmoji moteris elektroninės muzikos žvaigždė.

Interaktyvi instaliacija eksponuojama Energetikos ir technikos muziejaus Katilų salėje ir yra atvira lankymui muziejaus darbo laiku II–VII 10.00–18.30 val.

Projektą rėmė Lietuvos kultūros taryba, projekto partneris – „Go Vilnius“.

Details

Date:
2023-05-22
Renginių kategorija:

Organizer

ETM
Skip to content