Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vilnius 700 paroda „Salve, Vilnius’DCC“

2023-01-25

|Pasikartojantis renginys (Žiūrėti visus)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 2023-04-30

Sausio 25 d., 17 val. Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma grupės menininkų paroda „Salve, Vilnius’DCC“. Paroda eksponuojama Katilų salėje ir stogo terasoje.

Tęstinio projekto „Salve, Vilnius“ galutinė paroda „Salve, Vilnius’DCC“ skirta Vilniaus miesto unikalumui įamžinti jo 700 metų jubiliejaus proga. Šiemet sostinės jubiliejus bus švenčiamas pirmąkart Lietuvos istorijoje, sausio 25 d. Mat lygiai prieš 700 metų, 1323 m. sausio 25 d., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Vakarų Europos miestams lotynų kalba rašytuose laiškuose Vilnius pirmą kartą paminėtas kaip Lietuvos sostinė.

Parodų pavadinimą įkvėpė Vilniaus mieste ant kai kurių senųjų gyvenamųjų pastatų įėjimų slenksčių išlikęs lotyniškas užrašas „Salve“ (liet. sveiki) – pagarbus kreipinys į namo šeimininką, gyventoją ar atėjusį svečią.

Apvalių formų meno objektai pasirinkti neatsitiktinai. Dekoratyvios apskritimo kompozicijos kilusios iš antikos ir vėlesnių renesanso laikų. Apvali meno kūrinių forma ir užuomina į vingiuotas senamiesčio gatveles, aptakias Vilniaus senosios architektūros detales.

Parodos ekspozicijoje dailininkų darbai užmezga savotišką dialogą su miestu. Autoriai apmąsto pasirinktus svarbius Vilniaus istorijos artefaktus ir, sutalpinę netradiciniame formate, paverčia juos nauja istorija.

Parodų projektas prasidėjo 2018 m., praėjusiais metais taip pat vyko Energetikos ir technikos muziejuje. Viso per penkerius metus parodose sudalyvavo 104 autoriai: tapytojai, skulptoriai, grafikai, tekstilininkai ir tarpdisciplininio meno kūrėjai, sukūrę netradicinius apvalių formų meno kūrinius: tondinius, elipsinius, arkinius paveikslus ir aptakias skulptūras.

Kovo mėnesį proginę parodą papildė vaikų kūryba. Kaip ir profesionaliems menininkams, jauniesiems kūrėjams buvo skirta užduotis sukurti apvalių formų kūrinius. Ši parodos dalis skirta sujungti Vilniaus vaikų ir jaunimo klubus, darbuotojus bei vaikus, kartu kuriant kūrinius, skirtus paminėti reikšmingą sostinės jubiliejų. Parodoje eksponuojami Vilniaus vaikų ir jaunimo klubų „Klevas”, „Kregždutė”, „Verdenė” ir „Lakštingala” ugdytinių darbai.

Projekto autorius, parodos kuratorius – Ričardas Zdanavičius

Pilnas parodos dalyvių sąrašas – čia.

◾ Paroda veiks 2023 m. sausio 25–2023 m. balandžio 30 dienomis.
◾ Parodos atidarymas – sausio 25 d. (trečiadienį), 17 val.
◾ Įėjimas į parodos atidarymą – laisvas. Parodos lankymas kitomis dienomis – įsigijus muziejaus lankytojo bilietą. 

Parodos organizatorius: Energetikos ir technikos muziejus

Rėmėjas: Vilniaus miesto savivaldybė

Partneriai: „Vilnius 700“ iniciatyva, Lietuvos dailininkų sąjunga, Vilniaus galerija

 

Details

Date:
2023-01-25
Renginių kategorija:

Organizer

ETM
Skip to content